Melancholie, een universeel herkenbaar gevoel, maar toch zo moeilijk onder woorden te brengen. Een expressie van smacht naar een geïdealiseerd verleden, van een onvervuld verlangen, nostalgie. Een samensmelting van sombere en blije emoties. Een complex en tegenstrijdig gevoel. “Triestheid met een glimlach.”
Als mensen leven we met een diep bewustzijn van het verleden en zijn we geneigd onze geschiedenis en herinneringen steeds te idealiseren. Iets wat subtiel maar algemeen aanwezig is in onze maatschappij. Het veroorzaakt een verlangen; een drang naar meer en beter, in alle aspecten van het leven.

In ‘Melancholia’ wordt de ervaring van dit complexe gevoel geëxploreerd. Melancholie omvat een waaier aan schakeringen van triestheid. Met muziek en beeld als medium zullen er zo veel mogelijk geraakt worden. Violiste Melanie Gruwez koos ervoor zowel vanuit een persoonlijk perspectief als vanuit een breder en universeler perspectief te werken. In samenspel met pianiste Catho Veltjen creëren ze een divers palet aan kleuren en klanken, waarbij onder andere Turkse muziekinvloeden te horen zijn. Een filmcreatie van Saïd Raïs brengt de ervaring en verhaallijn tot een andere dimensie.

Concept: Melanie Gruwez
Muziek: Melanie Gruwez - viool, Catho Veltjen - piano
Film: Saïd Raïs


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
locatie
  • coStA
  • Sint-Andriesplaats 24
  • 2000 Antwerpen

Extra

prijs 8 euro
5 euro voor jongeren -26 jaar en studenten, etc.

te betalen aan de kassa, de avond zelf